top of page

7 tips om te starten met een planner

Wil je graag een planner gaan gebruiken, maar weet je niet waar te beginnen? Hier heb ik enkele tips voor jou!




1. Probeer verschillende lay-outs


Verwacht niet dat je van in het begin direct de juiste indeling, pennen, structuur, ... hebt. Het is even een zoektocht om te weten wat voor jou het beste werkt. Probeer de ene week eens een horizontaal weekoverzicht en een andere week een verticaal overzicht. Werk eens met maandoverzichten of juist dagoverzichten. Elke week onthou je de dingen die je fijn vond en die gebruik je opnieuw. Wat voor jou niet werkte laat je achterwege.


Je kan zelf lay-outs maken zoals bij een bullet journal of je gebruikt kant- en klare inserts (om zelf te printen of reeds gedrukt).


2. Bedenk op voorhand welke zaken je wil noteren


In een planner worden meer dan alleen afspraken bijgehouden, maar niet iedereen heeft dezelfde eisen. Denk daarom eerst eens na over wat je allemaal wil bijhouden en reserveer daar dan de ruimte voor in je planner.


Heb je veel to do's zorg dan dat je daar voldoende ruimte voor hebt. Schrijf je die graag op de dag zelf of eerder op een apart blaadje/post-it die je telkens mee kan verschuiven.

Hou je van trackers? Zoek dan een leuke manieren om gemakkelijk bij te houden hoeveel je geslapen hebt, hoeveel water je gedronken hebt, of de planten water op tijd gekregen hebben, ...

Op pinterest kan je hier veel inspiratie voor vinden.


3. Zoek een duidelijk afvink-systeem


Zelf werk ik altijd met stipjes. Elke taak krijgt een stipje vooraan. Is de taak afgewerkt dat wordt het stipje een vinkje. Heb ik de taak verschoven naar een andere datum dan wordt het een >.

Je kan ook werken met bolletjes om in te kleuren, de taken doorstrepen of markeren als ze gedaan zijn. Het is maar wat je zelf het prettigst vindt.

Je zal merken dat het je een voldaan gevoel heeft als je op het einde van de dag ziet hoeveel je eigenlijk gedaan hebt. Ja je doet echt meer dan je soms denkt! Ook het afvinken of doorstrepen zelf zorgt al voor een voldaan gevoel. Iets met één of ander stofje in de hersenen :)


4. Maak een braindump ruimte


Tijdens de dag krijg je vaak ideeën waar je niet direct iets mee kan of bedenk je net dat je het vuilnis nog moet buitenzetten of krijg je een belangrijk telefoontje of ... Zorg dat je wekelijks of dagelijks (afhankelijk van de hoeveelheid hersenspinsels je dagelijks krijgt) een leeg blad hebt om al deze zaken op te noteren. 's Avonds of op het einde van de week kan je dan alles op de juiste plek noteren in je planner. Als je hoofd leeg is zal je veel beter slapen.


5. Plan als eerste je me-time in elke week!


Als je dat niet doet, dan zal je agenda al snel vol staan met andere zaken en krijg je het gevoel dat je geen tijd meer hebt voor de leuke dingen. Durf tijd maken voor jezelf! De boog moet niet altijd gespannen staan. Zelfs een uurtje kan al voldoende zijn om eens te genieten van een ontspannend bad, een wandeling of een goed boek. Maak tijd om even helemaal tot rust te komen. Het zal je deugd doen!


6. Je planner hoeft niet mooi te zijn, maar het helpt wel


Onthoud dat je planner een werkdocument is, dus als je eens wat moet doorstrepen dan is dat echt geen ramp, maar als je een beetje bent zoals mij dan heb je liefst een nette en gestructureerde planner.

Schrijf daarom steeds met dezelfde pen, dat zorgt voor rust en eenvoud. Belangrijke zaken kan je daarna aanduiden in een kleur.

Er bestaan uitwisbare balpennen en markers zodat je een afspraak zonder geknoei kan verzetten.


Kies ook een planner die bij je past, eentje waar je echt blij van wordt. Personaliseer hem met foto's, stickers, quotes, tussenbladen die je mooi vindt. Op die manier krijg je zin om hem elke keer uit te halen en er in bezig te zijn. Je zal ook zien dat je er regelmatig complimenten op krijgt, wat natuurlijk ook altijd leuk is.


7. Maak er een gewoonte van om je planner dagelijks open te doen


Of je hem nu 's morgens op je bureau open legt of gewoon elke avond even aan de keukentafel gaat zitten. Voorzie elke dag zeker een kwartiertje om de to do's van die dag te overlopen en te kijken wat de plannen voor de komende dagen zijn.


In het begin moet je hier misschien een timer voor zetten maar na een tijdje wordt het een gewoonte.

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page