top of page

Van Chaos naar Chill: Slimme planningtips voor drukke mama's

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat onze kids dit jaar negen weken lang niet naar school moeten. Voor veel mama’s, zoals jij en ik, kan dit een uitdagende maar ook zalige periode zijn. Naast het maken van de opvangpuzzel, gaan werken en het voorbereiden van onze vakantie/uitstapjes, is het belangrijk om ook wat tijd voor onszelf te vinden. Hier zijn een paar praktische tips om beter timemanagement toe te passen zodat je deze chaotische zomer goed overleeft.


1. Maak een realistisch plan (of doe een poging)

Laten we eerlijk zijn, het perfecte plan maken met kinderen in huis is als proberen een puzzel te maken met ontbrekende stukjes. Maar hé, je kan maar proberen het zo goed mogelijk te doen! Neem de tijd om samen met je partner en kinderen een overzicht te maken van de komende weken. Gebruik een maandoverzicht om de belangrijkste data, zoals verlof, kampen en oppasdagen, overzichtelijk op te schrijven. Gaan de kindjes niet naar dezelfde plek? Zorg dan dat je genoeg ruimte hebt in je maandoverzicht om de dagen in verschillende secties te verdelen. Hang dit overzicht op een goed zichtbare plek (meestal in de keuken op de diepvries, prikbord, ...) zodat iedereen kan zien waar hij naartoe moet. Dit geldt trouwens niet alleen voor de zomervakantie, maar ook tijdens het schooljaar kan het heel handig zijn om met zo'n maandoverzichten te werken.




2. Stel prioriteiten en grenzen (Ja, écht!)

Met zoveel te doen is het essentieel om prioriteiten te stellen. Wat moet er écht gebeuren en wat kan wachten tot... laten we zeggen, de volgende zomer? Bepaal wat de belangrijkste taken en afspraken zijn en richt je daar eerst op. Ik maak elke zomer een lijstje met taakjes die echt gedaan moeten worden tijdens het verlof. Meestal doe ik die dan allemaal in de eerste week van het verlof zodat ik daarna zonder schuldgevoel lekker in de tuinstoel kan liggen met een aperitiefje.


Leren grenzen stellen is cruciaal om niet in overdrive te gaan. Leer om ‘nee’ te zeggen tegen extra verplichtingen die je planning overvol maken. Vergeet niet: je bent geen superheld (hoewel je daar soms echt heel dichtbij komt). Krijg je er geen energie van? Zeg de uitnodiging dan gewoon af.


3. Betrek de kinderen bij het plannen (Ze staan toch al naast je bureau...)

Kinderen vinden het vaak geweldig om betrokken te worden bij het maken van plannen. Laat ze helpen bij de dagelijkse planning, zoals het kiezen van activiteiten of het uitvoeren van kleine taken. Dit kan niet alleen helpen om jouw takenlijst te verkleinen, maar ook om hen te leren over verantwoordelijkheid en timemanagement. Bovendien kan het samen plannen een leuke en leerzame ervaring zijn voor het hele gezin. Plus, wie weet ontdekken ze een verborgen talent voor organisatie!


Wanneer je kind in de lagere school zit, is het zeker belangrijk om tijdens de vakantie de remmen niet volledig los te laten. Elke dag (of een paar keer per week) een kwartiertje oefenen met lezen, rekenen, schrijven, ... is eigenlijk al genoeg om direct mee te zijn bij het begin van het nieuwe schooljaar. Wij gebruiken hier elk jaar de kidsplanners voor. Mijn dochter kiest zelf hoe ze haar planner indeelt en vindt het geweldig om elke dag te kunnen aanduiden wat ze geoefend heeft. Er is trouwens ook ruimte voor tekeningen of om te stickeren zodat het echt een superleuk boekje wordt om in te plannen.




4. Neem Tijd voor Jezelf (Ja, dat is een opdracht!)

Het is verleidelijk om jezelf volledig weg te cijferen voor je gezin, maar laten we dat dit jaar niet doen. Plan momenten in waarop je kunt ontspannen, sporten of werken aan je eigen doelen. Dit kan zo simpel zijn als een uurtje lezen in de tuin (terwijl je doet alsof je de chaos binnen niet hoort) of een wandeling maken. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor je gezin zorgen. En vergeet niet: een gelukkige mama betekent een gelukkig gezin!


De zomervakantie is een tijd van ontspanning en plezier, maar het kan ook een gekkenhuis zijn voor mama’s die proberen alles te regelen. Met een goed plan (of iets wat daarop lijkt), duidelijke prioriteiten, betrokken kinderen en voldoende tijd voor jezelf, kom je deze zomer relaxed en gelukkig door. Gebruik je planner om de balans te vinden tussen verplichtingen en ontspanning, en geniet van deze kostbare tijd met je gezin. Zo wordt deze zomervakantie niet alleen onvergetelijk voor de kinderen, maar ook voor jou. En vergeet niet: een beetje chaos hoort erbij en zorgt bovendien voor de mooiste herinneringen!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page