top of page

Geen agenda, maar een planner.

Bijgewerkt op: 19 jan. 2022

Zeg niet zomaar agenda tegen een planner - nee het is echt niet hetzelfde!

Een agenda dient hoofdzakelijk voor het bijhouden van afspraken. Je hebt een week of dagoverzicht, die gedateerd zijn met startmaand in januari of september.


Dat had ik vroeger ook, meestal een klein model dat makkelijk in de handtas kon, en daarnaast had ik dan nog een hele reeks half ingevulde notitieboekjes, losse briefjes en lijstjes met to do's die overal rond slingerden, waardoor het één grote chaos werd.


Dat is waar een planner voor mij het verschil maakt. Een planner is een soort upgrade agenda, waar je niet alleen je afspraken in noteert, maar ook alle taken, boodschappen en dingen die je niet mag vergeten in kan opschrijven. Een planner is dikwijls ook ongedateerd zodat je eender wanneer in het jaar kan starten.


Bullet journal

Toen ik op zoek ging naar een meer efficiënt systeem om het leven te organiseren kwam ik als eerste uit bij een bullet journal. Dat kan je zo'n beetje zien als een self-made planner. Eigenlijk is het een leeg notitieboek met dotted paper die je vormgeeft volgens je eigen behoeften. Ik was helemaal onder de indruk van al de prachtige spreads die je kan vinden op social media en was instant in love met mijn mooie journal van MUS die ik kocht in de standaard boekhandel.


In een bullet journal maak je dus zelf je maand-, week- of dagoverzichten die je gebruikt als agenda en daarnaast is er ook ruimte voor alle mogelijke spreads die je maar kan bedenken. Wil je een dieet volgen dan maak je bijvoorbeeld een voedingstrackerpage of een grafiek van je gewichtsverlies. Heb je veel hobbyspullen, dan maak je bijvoorbeeld een overzicht van alle kleuren markers die je in de kast hebt liggen. Je voelt het al, alles kan en alles mag.



Van bujo naar Mumplanner

Het hele bullet journal verhaal heeft bij mij wel een paar jaar geduurd, maar werd uiteindelijk toch teveel werk om elke week zelf een nieuw overzicht te moeten tekenen.

Sinds anderhalf jaar werk ik met een mumplanner. Voordeel hiervan is dat je hem helemaal zelf kan samenstellen en er ook het agendagedeelte kan bij kopen. Dat scheelt echt een hoop werk zodat je direct met het echte planningswerk kan beginnen.


Zoals eerder gezegd gebruik ik mijn mumplanner niet alleen als afspraken in te noteren, maar echt om alles dat in mijn hoofd ronddwaalt - en dat is echt heel wat - in op te schrijven. Wat op papier staat, is uit mijn hoofd. En dat is de enige manier om die molen in mijn hoofd eventjes stil te krijgen. Ahhh heerlijk die stilte ^_^


Dit weekend maakte ik een plannerflip van mijn mumplanner voor een wedstrijd en het leek me wel leuk om mijn indeling ook hier met jullie te delen.





80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page